неделя, 26 юли 2015 г.

Христо Карастоянов - "Името"



Една от най-големите загадки на ХХ век е свързана с руското царско семейство Романови и по-специално съдбата на най-малката дъщеря на император Николай ІІ Романов – Анастасия. Името и е познато на почти всеки, а спекулациите относно това какво се е случило в нощта на убийството – 17.07.1918 са многобройни. Една от хипотезите е, че княгинята е оцеляла и продължила да живее с различна самоличност в друга страна. Тази идея стои и в основата на романа на Христо Карастоянов – „Името”, с подзаглавие „роман хроника”. Сам по себе си, романът излиза през 2012 година, ИК „Жанет 45”[1] и благодарение на него, авторът печели награда „Хеликон” за съответната година. Разказва за съдбата на оцелялата и настанила се в България руска княгиня. Приела различно, немско и доста респектиращо име, тя (Анастасия) се установява в малко, самотно, но китно българско селце и благодарение на уменията и качествата, придобила по време на „предишния си живот” – с богатото си семейство, приятели, икономи, гувернантки и т.н., успява да се интегрира и да стане част от новото общество. Преподава уроци по чужди езици на местните момичета, но не живее с парите от тази си дейност – незнайно как, всеки месец пристига значителна сума, която покрива разходите и. Заглавието на романа на Карастоянов като цяло остава в голямата си степен енигматично и е необходимо да се прочете целият роман, за да се разбере от читателя за неговия смисъл и избор. От друга страна, постмодерното писане и тук ясно се наблюдава, в целия роман има хаос, ентропия, ретроспекции, неизяснени докрай неща и факти. Той (романът) няма претенция да бъде приет за достоверен източник на историческа информация, възможно е авторът да е доразработил фабулата, излъчена по време на предаването „Ясновидци” през 2009 година[2] - за това как принцесата се е заселила тук под друго име (Елеонора) и е изумявала непрекъснато своите съседи с познанията и привичките си, които въпреки усилията, не е съумявала да скрие напълно. Що се отнася до имената и действията, те са изцяло адекватни в пространствено – времевия континиум на романа. Подзаглавието „роман-хроника” също е адекватно, проследен е животът на Анастасия след злополучната нощ на 1918-та година. Както и в други романи на Карастоянов, и в този се наблюдават цели пасажи на чужд език (предимно руски), със съответната липса на превод (напр. на стр. 10). Интересно е да се отбележи, че определени действия в повествованието са повторени няколко пъти – дали за обем на творбата или за да се наблегне повече на тях – по този въпрос най-вероятно може да се изкаже самият автор. Книгата е разделена на общо VІІ глави, последната от които – и най-кратка – обобщава цялостната идея: „Но затуй пък ги беше надживяла. Беше ги надживяла. Тя, Анастасия Николаевна Романова, ги беше надживяла.
Всичките”[3]. Тази хипотеза като цяло е доста оспорвана от историческата наука и малко са привържениците на конспиративните теории за оцеляването на известни личности. От друга страна, не е невъзможно наистина княгинята да е оцеляла и да се е заселила в друга страна, дори това да не е България. В романа са описани много подробно сцени от историята на ХХ век, и тяхната истинност за пореден път затвърждава името на Карастоянов освен като изкусен разказвач, и като познавач на историята на века, в който е роден и живял. Не без значение са и опитите на мнозина да се доберат до богатството и славата, като се представят за „мъртвата” Анастасия – така наречените „лъжеанастасии”. Това също е описано от белетриста. Увлекателно написана, историята на принцесата на Русия може да подбуди мнозина да потърсят истината, защото това е една от големите загадки на изминалото столетие. С всичките си качества, може да се заключи, че романът заслужено е спечелил наградата „Хеликон” за 2012 година.


[1] Христо Карастоянов (статия) Последен достъп на 16.7.2015: https://bg.wikipedia.org/wiki/Христо_Карастоянов
[2] Повече информация по въпроса може да се прочете тук: http://clubs.dir.bg/showflat.php?Board=break&Number=1949973346&page=&view=&sb=&part=all&vc=1 Последен достъп на 16.7.2015 г.
[3] Карастоянов, Христо. Името. Роман хроника. ИК Жанет 45. Пловдив, 2012. С.213

Няма коментари:

Публикуване на коментар